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SUBJECT: Permissibility of denial of coverage based solely on age for female-to-male chest 
reconstruction surgery as part of a treatment for gender dysphoria 

Dear Ms. Moehlig: 

The California Department of Insurance (“Department”) received a request for a legal opinion 
regarding the issue set forth below. The following legal opinion is issued pursuant to California 
Insurance Code section 12921.9. 

I. Issue Presented 

May a health insurer deny coverage for male chest reconstruction surgery (mastectomy and 
creation of a male chest) for female-to-male patients undergoing treatment for gender dysphoria 
based solely on the patient’s age? 

II. Summary Conclusion 

No. An insurer may not deny coverage for male chest reconstruction surgery for female-to-male 
patients undergoing treatment for gender dysphoria based solely on a patient’s inability to meet 
a minimum age threshold because insurers must consider a patient’s specific clinical situation to 
determine actual medical necessity based on evidence-based standards of care. Failure to 
consider a patient’s specific clinical situation in determining medical necessity violates state 
gender nondiscrimination laws and regulations, and the other coverage and nondiscrimination 
standards discussed below. 

III. Background 

Trans Family Support Services submitted a request to the Department regarding the 
permissibility of insurers restricting access to coverage for mastectomy and creation of a male 
chest (“male chest reconstruction surgery”) for transgender patients based solely on their age. 
In its letter to the Department, Trans Family Support Services states that, as a general practice, 
health insurers in California limit coverage of all surgical interventions for treating gender 
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dysphoria to insureds age 18 or older, without affording an individualized process to consider 
coverage based on a patient’s specific clinical situation.1 

Insurance Code section 10123.88 requires all health insurance policies to cover reconstructive 
surgery necessary to “improve function” or “create a normal appearance, to the extent 
possible.”2 Reconstructive surgery is defined as “surgery performed to correct or repair 
abnormal structures of the body caused by congenital defects, developmental abnormalities, 
trauma, infection, tumors, or disease to do either of the following: (A) To improve function. (B) 
To create a normal appearance, to the extent possible.”3 The statute clarifies that the mandate 
in Section 10123.88 does not require coverage for “cosmetic surgery,” which is defined as 
“surgery that is performed to alter or reshape normal structures of the body in order to improve 
the patient’s appearance.”4 Insurance Code section 10123.88 permits insurers to impose prior 
authorization and utilization review on coverage of reconstructive surgery within specified 
parameters.5 

Insurance Code section 10140 prohibits admitted insurers licensed to issue life or disability 
insurance from 

fail[ing] or refus[ing] to accept an application for that insurance, to issue that insurance to 
an applicant therefor, or issue or cancel that insurance, under conditions less favorable 
to the insured than in other comparable cases, except for reasons applicable alike to 
persons of every race, color, religion, sex, gender, gender identity, gender expression, 
national origin, ancestry, or sexual orientation.6 

The Department’s regulations implementing Section 10140 prohibit, in relevant part, 
discrimination “on the basis of an insured’s or prospective insured’s actual or perceived gender 
identity, or on the basis that the insured or prospective insured is a transgender person.”7 
Section 2561.2(a)(4) of title 10 of the California Code of Regulations, in part, specifically 
prohibits the following discriminatory conduct: 

Denying or limiting coverage, or denying a claim, for services including but not limited to 
the following, due to an insured’s actual or perceived gender identity or for the reason 
that the insured is a transgender person: 

(A) Health care services related to gender transition if coverage is available for those 
services under the policy when the services are not related to gender transition, 
including but not limited to hormone therapy, hysterectomy, mastectomy, and vocal 
training; or 

(B) Any health care services that are ordinarily or exclusively available to individuals of 
one sex when the denial or limitation is due only to the fact that the insured is enrolled as 

                                                
1 The Department is unaware whether all insurers in fact currently impose a strict age restriction on 
reconstruction surgery for gender transition. 
2 Cal. Ins. Code § 10123.88(a), (c)(1)(A) & (B). 
3 § 10123.88(c)(1). 
4 § 10123.88(d). 
5 § 10123.88(e). 
6 § 10140(a). 
7 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2561.2(a). 
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belonging to the other sex or has undergone, or is in the process of undergoing, gender 
transition.8 

In addition, Insurance Code sections 10965.5(a)(3) and 10753.05(h)(3) prohibit discrimination in 
marketing and benefit plan designs in nongrandfathered individual and small group health 
insurance policies based upon age, sex, gender identity, sexual orientation, or health conditions, 
among other factors.9 Federal law similarly prohibits discrimination in marketing and benefit plan 
designs in all nongrandfathered policies, including large group, based on an individual’s present 
or predicted disability, age, sex, degree of medical dependency, quality of life, or other health 
conditions, among other factors.10 

Section 2594.2(g)(2) of title 10 of the California Code of Regulations prohibits a benefit plan 
design or the implementation of a plan design that discriminates against an individual based on 
sex, gender, gender identity, or gender expression in nongrandfathered individual and small 
group policies. And section 2695.7(a) prohibits discriminatory claims settlement practices based 
on age, gender, or sexual orientation, among other factors. 

The World Professional Association for Transgender Health (WPATH), an international 
professional association that provides evidence-based standards of care for transgender 
people, generally recommends chest surgery for transitioning individuals who, among meeting 
other criteria, are at the age of majority (least 18 years of age in California).11 The WPATH 
standards of care also state, however, that male chest reconstruction surgery for female-to-male 
patients “could be carried out earlier” than the age of majority in certain cases, and ultimately 
should be considered on a case-by-case basis “depending on an adolescent’s specific clinical 
situation and goals for gender identity expression.”12 

IV. Discussion 

Male chest reconstruction surgery (mastectomy and creation of a male chest) recommended by 
a health care provider for treating gender dysphoria in a patient transitioning from the female to 
male gender constitutes reconstructive surgery as defined in Insurance Code 
section 10123.88(c)(1)(B), as it creates a normal appearance, to the extent possible, as part of 
the treatment of gender dysphoria. Gender dysphoria is a recognized diagnosis in the 
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth edition, as well as in the 
International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision 
(ICD-10).13 WPATH considers gender transition surgery to be an effective and medically 
necessary treatment for gender dysphoria, describing such surgery as “essential and medically 
necessary to alleviate [individuals’] gender dysphoria …” for many individuals diagnosed with 

                                                
8 § 2561.2(a)(4). 
9 See also § 2594.2(g)(2). 
10 45 C.F.R. § 147.104(e). 
11 WPATH, Standards of Care for the Health of Transsex, Transgender, and Gender Nonconforming 
People (Ver. 7, 2012) (WPATH SOC), at 21, available at https://www.wpath.org/media/cms/Documents/ 
SOC%20v7/Standards%20of%20Care%20V7%20-%202011%20WPATH.pdf?_t=1605186324. 
12 Id. at 59. 
13 American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth edition, 
(DSM-5), at 451-460 (2013); World Health Organization, International Statistical Classification of 
Diseases and Related Health Problems, 10th Revision (ICD-10) (2016). 

https://www.wpath.org/media/cms/Documents/SOC%20v7/Standards%20of%20Care%20V7%20-%202011%20WPATH.pdf?_t=1605186324
https://www.wpath.org/media/cms/Documents/SOC%20v7/Standards%20of%20Care%20V7%20-%202011%20WPATH.pdf?_t=1605186324
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the disorder.14 For such patients, “relief from gender dysphoria cannot be achieved without 
modification of their primary and/or secondary sex characteristics to establish greater 
congruence with their gender identity.”15 

Accordingly, WPATH’s standards of care expressly recommend mastectomies and creation of a 
male chest as a medically necessary surgical treatment of gender dysphoria for female-to-male 
patients who meet specified criteria.16 As such, in an individual diagnosed with gender 
dysphoria, who is born with female characteristics and identifies as male, the presence of a 
female chest is an abnormal body structure caused by gender dysphoria, which is a medically 
recognized condition within the meaning of Insurance Code section 10123.88. 

Consequently, male chest reconstruction surgery for treating gender dysphoria is performed to 
“correct or repair abnormal structures of the body caused by congenital defects, developmental 
abnormalities, trauma, infection, tumors, or disease” in order to “create a normal appearance, to 
the extent possible” in an individual transitioning from female to male.17 As such, a male chest 
reconstruction surgery in such circumstances is not “performed to alter or reshape normal 
structures of the body in order to improve the patient’s appearance,” and is therefore not 
“cosmetic surgery” excludable from coverage pursuant to Section 10123.88(d).18 

While WPATH’s current standards of care recommend “age of majority” as a criterion for 
mastectomy and creation of a male chest in female-to-male patients, the standards 
acknowledge that male chest reconstruction surgery for female-to-male patients “could be 
carried out earlier” than the age of majority in certain cases and ultimately should be considered 
on a case-by-case basis “depending on an adolescent’s specific clinical situation and goals for 
gender identity expression.”19 

Accordingly, a health insurance policy must cover male chest reconstruction surgery for treating 
gender dysphoria in insured individuals transitioning from female to male as a reconstructive 
surgery under Section 10123.88. Thus, a health insurance policy that restricts coverage of male 
chest reconstruction surgery for gender dysphoria strictly to insured individuals who meet a 
minimum age threshold (in addition to other clinical criteria), without affording a process to 
consider the specific clinical situation of an individual who falls below the age minimum, would 

                                                
14 WPATH SOC, supra, at 54. 
15 Id. at 55. The WPATH standards of care further state, “Genital and breast/chest surgical treatments for 
gender dysphoria are not merely another set of elective procedures.” Ibid. 
16 Id. at 21, 59. 
17 Ins. Code § 10123.88(c)(1) & (C)(1)(B). 
18 In recognition of that fact (that chest surgery is a medically necessary treatment for gender dysphoria 
under generally accepted standards of care), health insurers have in recent years ceased attempts to 
exclude such gender reassignment surgeries as “cosmetic” services, and instead cover them subject to 
the insured meeting the insurer’s medical necessity criteria. 
19 WPATH SOC, supra note 11, at 21, 59. The Department notes further that, with the enactment of 
Senate Bill 855 (stats. 2020, ch. 151, codified at Ins. Code §§ 10144.5 & 10144.52, eff. Jan. 1, 2021), the 
WPATH standards of care will apply to coverage of gender transition services, to the extent they 
represent current generally recognized standards of care for treating gender dysphoria effective January 
1, 2021. Ins. Code § 10144.52(b) & (c) (added by S.B. 855). 
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violate the mandate of Insurance Code section 10123.88 to cover all reconstructive surgery 
necessary to “create a normal appearance, to the extent possible.”20 

Moreover, while Section 10123.88 permits health insurers to use certain utilization management 
procedures to determine whether reconstructive surgery is covered, insurers are prohibited from 
denying or limiting coverage for otherwise covered services “due to an insured’s actual or 
perceived gender identity or for the reason that the insured is a transgender person.”21 This 
prohibition includes denying or limiting coverage for a claim for “[h]ealth care services related to 
gender transition if coverage is available for those services under the policy when the services 
are not related to gender transition, including but not limited to hormone therapy, hysterectomy, 
mastectomy, and vocal training.”22 

A health insurer that imposes a strict minimum age threshold on coverage of a mastectomy and 
accompanying reconstructive surgery—that is, restricting coverage to insured individuals who 
meet a specified minimum age, without a process to assess medical necessity based on the 
individual’s specific clinical situation—when the surgery is for the treatment of gender dysphoria, 
but does not impose the same strict minimum age requirement when the reconstructive surgery 
is for the treatment of other diagnoses, such as breast cancer or trauma, would violate the 
gender nondiscrimination requirements of Insurance Code section 10140 and its implementing 
regulation, section 2561.2(a)(4) of title 10 of the California Code of Regulations.23 

Nongrandfathered health insurance policies that impose such strict age minimums on coverage 
of male chest reconstruction surgery for the treatment of gender dysphoria, but not other 
medical conditions, also constitute prohibited discrimination in benefit plan designs based on 
age, sex, gender identity, gender expression, sexual orientation, and health conditions, among 
other factors, in violation of state and federal laws.24 

Furthermore, denying claims for male chest reconstruction surgery for treating gender dysphoria 
solely because an insured individual does not meet a strict minimum age threshold, without 
considering the individual’s specific clinical situation, would constitute a discriminatory claims 
settlement practice based on age, gender, or sexual orientation, among other factors, in 
violation of section 2695.7(a) of title 10 of the California Code of Regulations. 

V. Conclusion 

Pursuant to Insurance Code section 12921.9, insurers may not deny coverage for a mastectomy 
and creation of a male chest (“male chest reconstruction surgery”) for treating gender dysphoria 
in female-to-male patients based solely on the insured individual’s age. 

                                                
20 Ins. Code § 10123.88(a) & (c)(1)(B). 
21 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2561.2(a)(4). 
22 § 2561.2(a)(4)(A). 
23 Such strict age minimums are even more suspect when they are in contravention of prevailing 
standards of care for the condition being treated, as is the case with male chest reconstruction surgeries 
for the treatment of gender dysphoria in female-to-male patients. See WPATH, Standards of Care for the 
Health of Transsex, Transgender, and Gender Nonconforming People (Version 7, 2012), at 21. 
24 45 C.F.R. § 147.104(e); Ins. Code §§ 10965.5(a)(3) & 10753.05(h)(3); Cal. Code Regs., tit. 10, 
§ 2594.2(g)(2). 
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A health insurance policy must cover male chest reconstruction surgery for the purpose of 
treating gender dysphoria in insured individuals transitioning from female to male as a 
reconstructive surgery under Section 10123.88. Thus, a health insurance policy that restricts 
coverage of male chest reconstruction surgery for treating gender dysphoria strictly to insured 
individuals who meet a minimum age threshold (in addition to other clinical criteria), without 
affording a process to consider the specific clinical situation of an individual who may be below 
the age minimum, would violate the mandate of Insurance Code section 10123.88 to cover all 
reconstructive surgery necessary to “create a normal appearance, to the extent possible.”25 

Furthermore, the use of a strict age minimum for coverage of male chest reconstruction surgery 
for treating gender dysphoria would also constitute prohibited discrimination in marketing, 
benefit plan design, and claims settlement practice based on age, sex, gender identity, gender 
expression, sexual orientation, and health conditions, among other factors, in violation of state 
and federal laws.26 

Accordingly, health insurers may not employ a strict minimum age threshold as a medical 
necessity criterion to determine when a male chest reconstruction surgery will be covered for 
treating gender dysphoria in an insured individual transitioning from female to male.  

We trust the foregoing is responsive to your request. If, however, you have additional questions 
or require further information, please contact the undersigned directly. 

Very truly yours, 

 

Kenneth B. Schnoll 
General Counsel & Deputy Commissioner 

 

                                                
25 Ins. Code § 10123.88(a) & (c)(1)(B). 
26 45 C.F.R. § 147.104(e); Ins. Code §§ 10965.5(a)(3) & 10753.05(h)(3); Cal. Code Regs., tit. 10, 
§ 2594.2(g)(2). 


	IV. Discussion
	V. Conclusion



